Dennis Hemmabiosidor

Köptips
bra prylar

Länkar
hemmabio på webben

Min hemmabio
mitt eget recept

Ordlista
svåra uttryck på vanlig svengelska

ShowCenter
min mediaspelare

Storlek
hur stor är din TV egentligen?

Topplista
mina musik och film-favoriter

Vad är hemmabio
sex steg till ett bättre liv

Ändrad: 2010-12-01
© Dennis Lundberg

Valid XHTML 1.0!

Valid CSS!

Ordlista

4:3-format
Beteckning på en "vanlig" TV-apparat. Det innebär att förhållandet mellan bredden och höjden är som 4 till 3. Exempel: om bilden är 36 cm bred (4*9) så är den 27 cm hög (3*9). Se även sidan om storlekens betydelse.
16:9-format
Beteckning på en widescreen TV-apparat. Här är förhållandet mellan bredden och höjden som 16 är till 9. Exempel: om bilden är 48 cm bred (16*3) så är den 27 cm hög (9*3). Se även sidan om storlekens betydelse.
Bakprojektions-TV
En bakprojektions-TV är en trerörs-projektor, DLP-projektor eller LCD-projektor som körs baklänges. Istället för att placera projektorn framför filmduken så placerar man den bakom. Denna "filmduk" är halvgenomskinlig och släpper igenom bilden. Alltihop är inbyggt i en låda som liknar en vanlig TV, fast större. Eftersom allt är inbyggt så är det inga problem med inställningar som du har på t ex en trerörs-projektor. Det är bara att använda den på samma sätt som en vanlig TV. Dessa apparater är än så länge ovanliga och dyra i Sverige, men är relativt vanliga i USA. Priserna börjar vid cirka 20000 kronor.
Centerhögtalare
Den högtalare i en hemmabio som har som huvuduppgift att hantera dialogen i filmer, men den har även hand om andra ljud som kommer från mitten av bilden. Den ska helst vara av samma märke som de vanliga stereohögtalarna. Varför det undrar du. Jo, i filmer används ofta ljudpanoreringar på samma sätt som kamerapanoreringar. Därför är det viktigt att ljudet låter lika oavsett om det kommer från vänster, mitten eller höger. Annars finns risken att motorcykeln som kommer åkande från vänster låter som en moped när den passerar mitten för att sedan åter låta som en motorcykel när den åker ut i högra kanten. Är då detta så himla viktigt? Svaret på den frågan är ja, ja och åter ja. En bra centerhögtalare kan lyfta en hel hemmabio, men om den inte spelar ihop med de andra högtalarna så spelar det ingen roll hur bra den är. Jag anser att detta är den viktigaste högtalaren i en hemmabio. En centerhögtalare behöver inte hantera ljud under 100 Hz. En centerhögtalare bör placeras ovanpå TV:n. Det näst bästa stället är under TV:n. I mer avancerade hemmabios kan man använda två centerhögtalare.
Dolby Pro-Logic
Dolby Pro-Logic är en kodningsteknik. En Dolby Pro-Logic avkodare tar en stereosignal in och delar upp den i fyra olika kanaler. Det sker med hjälp av en teknik som kallas mulitiplexing. Själva avkodaren är oftast inbyggd i en förstärkare eller receiver, men nu börjar det även dyka upp TV-apparater med Dolby Pro-Logic avkodare. Dolby Pro-Logic är också ett varumärke och ägs av Dolby Laboratories.
Försteg
En komponent i en stereoanläggning från vilken du väljer signalkälla samt ställer in volym, balans, bas och diskant mm. Den innehåller dock ingen effektförstärkare, vilket behövs för att kunna skicka signalen vidare till högtalarna.
Integrerad förstärkare
Består av ett försteg och en effektförstärkare i samma låda. Detta är den vanligaste typen av förstärkare.
LCD-projektor
Precis som en trerörs-projektor använder man här en filmduk som bildskärm. På denna projiceras en bild som kommer från LCD-projektorn. Fördelen med LCD jämfört med trerörs är att man inte behöver vara utbildad servicetekniker för att ställa in den. Man ställer bara fram projektorn på ett bord eller liknande och ställer in skärpan - sedan är det klart. Dessa projektorer utgör ett kostnadseffektivt sätt att erhålla en stor bild. Nackdelar är att bilden inte får samma svärta som en trerörs-projektor, samt att de för en del väsen på grund av den inbyggda fläkten. Detta brukar man dock inte tänka så mycket på efter en stunds tittande, men provlyssna gärna en LCD-projektor innan du köper en. Priserna börjar vid cirka 10000 kronor. Ju dyrare projektor desto bättre och ljusstarkare bild.
Processor
En, vanligtvis, svart låda som avkodar en viss signal. Det finns processorer som kan avkoda Dolby Pro-Logic och Dolby Digital.
Receiver
En receiver är en integrerad förstärkare med inbyggd radiodel, eller tuner som det ibland kallas. De flesta moderna receivrar har dessutom RDS-funktioner på radiodelen.
Stereo-TV och stereo-video
Eftersom Dolby Pro-Logic bygger på en stereosignal så krävs det en programkälla som kan prestera en stereosignal. Det kan vara en TV och då får du stereo och surround-ljud, åtminstone på Kanal 1, TV 2 och TV 4. Om du har en stereo-video får du dessutom tillgång till cirka 5000 titlar med hyr/köpvideofilmer som är inspelade i stereo. Alla videofilmer som är inspelade i Dolby Stereo innehåller nämligen Dolby Pro-Logic ljud!
Subwoofer
En speciell typ av högtalare som bara har till uppgift att återskapa de allra lägsta frekvenserna av ljud. Det finns två typer av subwoofers. De brukar kallas aktiva respektive passiva. En aktiv subwoofer har en inbyggd effektförstärkare. Det innebär att den inte belastar din vanliga förstärkare. En aktiv subwoofer kopplas normalt till din förstärkare via en lågnivåsignal. En passiv subwoofer har ingen inbyggd förstärkare. Den behöver alltså förstärkning från annat håll, det kan vara från din vanliga förstärkare eller från en extern förstärkare. Du har mest nytta av en subwoofer när du tittar på filmer. Den hjälper då till att få dig att känna som om du var med i filmen på riktigt. Har man en gång sett på film med en subwoofer vill man inte vara utan en.
Surroundhögtalare
Dessa högtalare, som vanligtvis är två till antalet, skall skapa en atmosfär som omger lyssnaren. I Dolby Pro-Logic skall detta ljud vara diffust - det vill säga det skall inte gå att lokalisera. Därför är det vanligt att dessa högtalare riktas lite bort från lyssnaren. Ett annat alternativ är att använda så kallade dipoler - högtalare som har flera högtalarelement som är riktade åt två olika håll. I Dolby Digital däremot skall ljudet vara riktat mot lyssnaren. Surroundhögtalare arbetar med ett frekvensområde som sträcker sig från 100 Hz upp till cirka 7 kHz i Dolby Pro-Logic. I Dolby Digital så är det fullt frekvensområde som gäller. När det gäller placeringen av surroundhögtalarna så finns det lika många sätt som det finns högtalare. De kan placeras bakom lyssnaren riktade framåt, inåt, utåt eller uppåt. De kan vara placerade vad sidan av lyssnaren riktade framåt, bakåt, inåt, utåt eller snett uppåt bakåt. Här gäller det att experimentera för att komma fram till den bästa placeringen för just din biosalong. Ta gärna hjälp av en kompis som kan agera levande högtalarstativ tills du hittat rätt position.
Trerörs-projektor
Här har vi bildernas Rolls-Royce. En projektor som består av tre stycken katodstrålerör som projicerar varsin färg, röd, grön och blå, på en filmduk. Den stora fördelen med en trerörs-projektor är att man får en stor och ljusstark bild av yppersta kvalitet. Nackdelarna är att de är väldigt dyra samt att de är svåra att ställa in. De kan dessutom inte flyttas runt utan måste skruvas fast, oftast i taket. Priserna börjar vid cirka 40000 kronor.
Vanlig TV
En vanlig TV bygger på katodstrålerör. Dessa är svåra att tillverka i stora storlekar. Dels blir de väldigt tunga och dels blir de väldigt djupa. Det största bildröret i 4:3-format som finns idag är 40 tum. I Sverige finns TV-apparater i detta format som har bildrör som är 25, 29, 33 eller 37 tum stora. För att få en någorlunda bioupplevelse rekommenderas minst 29 tum. När det gäller TV-apparater i 16:9-format så finns de i storlekar om 28, 32 och 36 tum. Här rekommenderas en storlek om minst 32 tum. Se även sidan om storlekens betydelse.