Dennis Hemmabiosidor

Köptips
bra prylar

Länkar
hemmabio på webben

Min hemmabio
mitt eget recept

Ordlista
svåra uttryck på vanlig svengelska

ShowCenter
min mediaspelare

Storlek
hur stor är din TV egentligen?

Topplista
mina musik och film-favoriter

Vad är hemmabio
sex steg till ett bättre liv

Ändrad: 2010-12-01
© Dennis Lundberg

Valid XHTML 1.0!

Valid CSS!

Vad är hemmabio

Hemmabio innebär att man försöker återskapa atmosfären från biosalongen hemma i sitt vardagsrum, eller ännu hellre i sitt eget biorum. Vad behövs då för att kunna åstadkomma detta? George Lucas har sagt att en filmupplevelse består till 50% av bild och till 50% av ljud. Tycker du att ljudet i din TV är bra? Vänta du bara. Läs vidare för att få veta hur du når hemmabio-nirvana!

Steg ett - Stereo

Om du har en stereoanläggning i samma rum som du har din TV och video så skall du koppla in TV:n och/eller videon till stereon. Detta gör en otrolig skillnad jämfört med att höra ljudet ur TV:ns högtalare, som oftast är alldeles för klena för en hemmabio. Det är en fördel om din TV och video är av stereo-modell, men det är inte nödvändigt. Om du tvingas välja mellan en stereo-TV eller stereo-video, skall du välja en stereo-video. Med den kan du nämligen titta på TV i stereo också. Skulle din stereo stå i ett annat rum - flytta den till TV:n, eller gå till steg två på en gång.

Steg två - Dolby Pro-Logic

Grundstenen här heter Dolby Pro-Logic och är ett ljudsystem som ger dig ljud i fyra kanaler. Fyra kanaler säger du, räcker det inte med de två som vanlig stereo har? Svaret på den frågan är väl att det räcker en bit, men för att likna biosalongen behövs ljud från fler håll. De fyra kanalerna är vänster, höger, center och bak. För att kunna koda av dessa fyra kanaler krävs en integrerad förstärkare/receiver, ett försteg eller en extra processor med Dolby Pro-Logic avkodning till din stereoanläggning, förlåt hemmabio skall det ju vara.

Enbart denna gör dock ingen hemmabio. Det krävs också fler högtalare än de två som du har till din stereoanläggning. Det krävs en skärmad centerhögtalare samt två stycken surroundhögtalare. Men vänta nu fyra kanaler var det ju och fem högtalare. Hur går det ihop? Jo den bakre kanalen är till för att skapa atmosfärsljud i hela rummet. För att inte detta ljud skall kunna lokaliseras brukar man använda två högtalare bak. Det är dock inte fråga om stereo i den bakre kanalen. Centerhögtalaren skall placeras ovanpå eller under TV:n. Därför måste den vara skärmad, det vill säga vara skyddad så att de magnetiska fält som omger högtalaren inte skall förstöra TV:n.

Steg tre - Lågbas

Nu när du har en maffig ljudanläggning kan det väl inte behövas något mer för att förbättra ljudet. Jodå visst finns det det. Tänk när du sitter där på biografen och utomjordingarna spränger Vita huset. Hela din biostol vibrerar av explosionen. Varför gör inte soffan hemma i vardagsrummet det? Explosioner och liknande ljudeffekter består av väldigt lågfrekventa ljud. De är ibland så låga att vår hörsel inte ens kan uppfatta dem, men de känns i kroppen. Eftersom dessa ljud inte finns i vanlig musik så klarar inte vanliga musikhögtalare av att spela upp dem. Här behövs en subwoofer, eller lågbashögtalare på svenska. Den är konstruerad enbart för att återskapa dessa lågfrekventa ljud/vibrationer. Med en subwoofer i din hemmabio känns det verkligen som att vara på bio. Här får man dock vara på sin vakt så att man inte råkar i onåd hos sina grannar och sin hyresvärd. Bor man i lägenhet skall man tänka på att lågbas har en förmåga att höras genom väggar mycket mer än vanlig musik.

Steg fyra - Större bild

Tycker du att din 28-tums TV ger en lika stor upplevelse som bioduken ger? Jag trodde väl inte det. Det är dags att göra något åt bilden. Den måste bli större. Här finns det lite olika vägar att gå beroende på plånbok, bostad och din heminredare/sambo. Du har att välja mellan en stor "vanlig" TV, LCD-projektor, bakprojektions-TV samt trerörs-projektor. Dessutom finns det "vanligt" bildformat, även kallat 4:3-format, och widescreen, även kallat 16:9-format, att välja mellan.

För normala plånböcker finns väl egentligen bara de två första. En stor TV i "vanligt" format finns i storlekar som 29 och 33 tum. Den sistnämnda börjar dock bli ganska ovanlig allt eftersom widescreen-apparaterna dykt upp. Om du gillar film och filmtittandet upptar en stor del av TV-tittandet skall du köpa en TV i widescreen-format. Dessa finns i storlekar om 28, 32 och numera även 36 tum. Välj en som du tycker är lite för stor, mycket vill ju gärna ha mer som man brukar säga... Det finns lite hjälp att tillgå på sidan om storlekens betydelse.

Vettiga LCD-projektorer finns från cirka 10000 kronor och de kan ge en bilddiagonal av mellan 40 och 100 tum. Bilden blir dock sämre och mer ljussvag ju större den blir. En idealisk bildstorlek här är runt 60 tum. Bara 60 tum hör jag någon mumla. Ja, 60 tum är dubbelt så bred och dubbelt så hög bild som din vanliga 28-tummare. Nu fattas bara popcorn-maskinen...

Bakprojektionsapparater börjar nu bli allt vanligare, även i lilla Sverige. Priserna startar någonstans runt 25000 kronor, det vill säga ungefär där "vanliga" TV-apparater slutar. Denna teknik har gjort stora framsteg de senaste åren, men fortfarande gäller att bilden är bäst när man sitter i samma höjd som bilden.

Tre-rörsprojektorer börjar oftast prismässigt långt högre än hemmabions totala budget. Räkna med minst 40000 kronor. Bilden är dock oerhört bra, oftast bättre än på bio.

Steg fem - Dolby Digital och DTS

Den nya tidens ljudsystem har 5.1 kanaler. Vadå .1? Jo, du har de fyra kanalerna från Dolby Pro-Logic men nu är det stereo i bakhögtalarna, alltså totalt fem kanaler. Dessutom har du en egen lågbas-kanal som skall kopplas direkt till en subwoofer. Detta ljud är digitalt kodat, och oftast är skillnaden jämfört med Dolby ProLogic enorm. Rent tekniskt så har också både center-kanalen och de bakre kanalerna ett större frekvensomgång än de har i Dolby Pro-Logic.

Steg sex - "6.1"

Just när man trodde att det inte gick att hitta på fler nya ljudsystem, så dimper det ner inte mindre än 3 stycken på en gång. Dessa är THX Surround EX, Dolby Digital EX och DTS ES. De kallas ofta för 6.1-system, men det är egentligen fel eftersom den nya sjätte kanalen ligger inbäddad i de två bak-kanalerna. Det är alltså inte en till diskret kanal. Det har precis börjat dyka upp avkodare och filmer (DVD region 1) som har ljud kodat enligt dessa nya system, så det är lite svårt att sia om hur populära de kommer att bli.